Boerenverstandgezond

Wat is gezond? Een vraag die ik opmerkelijk weinig hoor. Terwijl het toch een van de belangrijkste thema’s is op het gebied van voeding. Ook in de winkel hoor ik er weinig over. Ik ga er maar even van uit dat mijn klanten zo’n hoge pet van me op hebben dat alleen al het zeggen dat het eten dat ik maak gezond is, voldoende is om ze te overtuigen. Dat had ik niet verwacht. Wat ik verwachtte was dat de consument kritischer of nieuwsgieriger zou zijn naar wat ze voorgeschoteld krijgen en waarom. Gelukkig zijn mensen bij mij in goede handen, aangezien mijn drijfveer is om mensen te helpen gezond(er) te eten. Wat dat voor mij is noem ik ook wel ‘boerenverstandgezond’.

Ons lijf vraagt voor veel mensen niet om bijzondere maatregelen om gezond te eten. Het grootste deel is redelijk voor de hand liggend: eet gevarieerd, niet te veel, genoeg groente, genoeg fruit. Als je wat dieper hier op ingaat dan gaat het om de voedingsstoffen die je lijf nodig heeft: voldoende eiwitten, vezelrijk en niet teveel verzadigd vet. En uiteraard genoeg om de energie te leveren die je op een dag nodig hebt. Hoeveel dat precies is verschilt per persoon en wat je eet om dat binnen te krijgen is ook voor iedereen anders, afhankelijk van voorkeuren en dieetwensen. Wat niet verschilt is dat onbewerkte producten je beter kunnen voorzien van de nodige voedingsstoffen. Ze worden niet vergezeld door stoffen die je niet nodig hebt, zoals geur- en smaakversterkers en conserveringsmiddelen. En – minstens zo belangrijk – ze bevatten goede eigenschappen om je lichaam aan het werk te zetten in de vertering, wat bijdraagt aan een gezond maag-darmkanaal.

En hoe weet jou nou of je gezond eet? Gebruik je boerenverstand! Voor sommigen is dat misschien even diep graven, maar het zit daar vast nog ergens in je. Ik help je graven.

Als je je aan de volgende richtlijnen houdt ben je al goed op weg:

  • Eet verse producten, snijd je groenten en fruit zelf
  • Eet 250 gram groente per dag
  • Eet 2 stuks fruit per dag
  • Gebruik geen pakjes en zakjes (breng gerechten op smaak met verse kruiden en specerijen)
  • Kies bij voorkeur producten van volle granen (in plaats van geraffineerde granen)
  • Eet minimaal 1x per week peulvruchten
  • Kies regelmatig voor een plantaardige maaltijd, zonder vlees of vis
  • Eet afwisselend en niet teveel

Je hoeft niet bomvol te zitten na een maaltijd, beter laat je het eten even laten zakken en als het nodig is, neem je nog iets na. Oftewel: eet boerenverstandgezond. Bij voorkeur wel met wat minder vlees dan je waarschijnlijk van huis uit hebt meegekregen. Beter voor jou en beter voor het milieu.

Er is uiteraard nog veel nuancering aan te brengen om te komen tot een gezond voedingspatroon. Ik ga het hier niet bij laten.

Ik ga je helpen, zodat ook jij je boerenverstand gaat aanboren om voedingskeuzes te maken.